Theorie examen
Theorie is zelf te leren. Een recent les- en oefenboek van bijvoorbeeld ANWB vaak inclusief digitaal studiemateriaal en/of een online cursus voldoen uitstekend. Een digitale cursus kost, evenals een studieboek, rond de €50,- Onderschat de hoeveelheid leerwerk niet, ga uit van 30 tot 50 uur leren. Met alleen vragen oefenen ga je het niet redden. Je kan zelf eenvoudig je theorie aanvragen via het CBR. Je hebt hiervoor wel DigiD (een inlogcode van de overheid) nodig. Vraag DigiD aan via de site van rijksoverheid of via de site DigiD.nl.
Een goed alternatief is een dagcursus bij bijvoorbeeld nutheorie.nl. Deze cursussen kosten ongeveer 150 euro. Dit bedrag is inclusief het examen wat meestal afgenomen wordt aan het einde van de cursusdag.
Vergeet niet je legitimatiebewijs en je oproepcode mee te nemen naar het theorie examen. Deze oproepcode krijg je via de mail van het CBR zodra jij een examen hebt gereserveerd. Zonder een geldig legitimatiebewijs mag je geen theorie-examen doen.
Je mag pas een tussentijdse toets of examen rijden als je je theorie-examen hebt gehaald. Daarom is het verstandig om hiermee direct te beginnen, zodat je rijschool een toets kan plannen zodra je daar aan toe bent. Leerlingen die de RIS opleiding doen kunnen het beste gelijk na module 1 aan hun theorie beginnen.
Tussentijdse toets
Een tussentijdse toets wordt afgenomen op 2/3 van je rijopleiding. Voor leerlingen die de RIS opleiding doen is dat aansluitend aan module 3. Een tussentijdse toets is een "gewone" examenrit maar dan zonder de kans om te slagen of te zakken. We weet dan hoe een examen eruit ziet en wat je kan verwachten. Je kunt daarnaast vrijstelling krijgen van bijzondere verrichtingen. Ook hoor je van een erkend examinator, die jou verder niet kent, waar je nog aan moet werken om het examen met goed gevolg af te kunnen ronden. Als je zakt voor je examen, vervalt de vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen.
Praktijk examen
Een praktijk examen moet worden aangevraagd door een door het CBR erkende rijschool. Hiervoor moet jij je rijschool machtigen. Ook hiervoor heb je jouw DigiD nodig. Machtigen van je rijschool gaat via de website van het CBR. Hiervoor moet je het inschrijfnummer van je rijschool weten. Het inschrijfnummer van RijschoolHUB is 8951G0.
Voordat je examen mag doen moet je een Gezondsheidverklaring invullen betreffende je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid. Met andere woorden; ben je geschikt om auto te rijden? Per 1 november 2017 moet je dit formulier zelf invullen via de site van het CBR. Ook hiervoor heb je jouw DigiD nodig.
Het plannen van een examen of tussentijdse toets gaat in overleg tussen instructeur en kandidaat. Voor een examen of tussentijdse toets heb je je legitimatiebewijs, je theoriecertificaat, je oproepkaart en het zelfreflectieformulier nodig. De oproepkaart krijg je toegestuurt via de mail zodra de instructeur een examen of tussentijdse toets heeft gepland. Het zelfreflectieformulier kun je downloaden via de site van het CBR.